vineri, 30 iunie 2023

Caut suflet pereche de Rachel Winters

Ne întoarcem la seria cărților străine cu o carte mai puțin populară însă care merită, zic eu, o șansă.

O lectură drăguță, care ne arată faptul că, de foarte multe ori, viața bate filmul. Cele mai neprevăzute situații pot să aducă împreună cu ele cele mai interesante finaluri. Ba chiar mai mult, pot aduce cu ele exact finalurile de care aveam nevoie.


Despre ce este vorba în Caut suflet pereche?

Cartea prezintă povestea lui Evie Summers și încercarea ei disperată de a-l convinge pe Ezra Chester să scrie scenariul unei comedii romantice.

Evelyn Evie Summers este o tânără sârguincioasă și ambițioasă, care ar face orice pentru a obține o promovare la jobul pe care îl deține. Una dintre marile ei pasiuni, scrisul, devine o piedică în urma unui accident nefericit care îi marchează existența. Însă, pentru a-l convinge pe Ezra să lucreze la scenariul comediei romantice, Evie e nevoită să se reapuce de scris.

Ezra Chester pare, la prima vedere, un bădăran și un scenarist neserios, care ar face orice doar ca să nu scrie la scenariul pentru care a semnat. Are o sumedenie de toane și, pentru a putea lucra cu el, Evie e nevoită să îi suporte toate pretențiile, indiferent cât de greu i-ar fi să se adapteze la cerințele lui. În final, Ezra dovedește că nimeni nu așa cum pare la suprafață și că aparențele pot înșela.



Ce mi-a plăcut

Stilul de scriere

Felul în care e scrisă cartea este unul simplu, ușor de înțeles și de parcurs. Capitolele sunt relativ scurte și sunt împărțite pe mai multe fragmente, lucru care permite cititorului să se oprească în timpul lecturii fără a rămâne pierdut atunci când reia lectura.


Ideea întâlnirilor romantice

Mi s-a părut că aceste scene ale întâlnirilor romantice pun în evidență devotamentul lui Evie pentru a duce la bun sfârșit promisiunea făcută în fața lui Ezra și totodată pun în lumină și ambiția acesteia de a-i dovedi scenaristului că se înșală.

Aceste întâlniri subliniază, într-o oarecare măsură, creativitatea protagonistei în ceea ce privește felul în care abordează aceste întâlniri, chit că toate sun inspirate, într-o măsură sau alta, din filme romantice cunoscute și menționate de-a lungul lecturii.


Conexiunea dintre protagoniști

Deși au fost certați și, când venea vorba de Ezra, Evie nu ezita să precizeze cât de mult nu îl suportă pe acesta, mi se pare că între cei doi a fost o conexiune încă de la începutul poveștii.

Relație dintre cei doi mi se pare că ține cititorul în priză. Faptul că atât Evie, cât și Ezra, sunt destul de încăpățânați face întreaga poveste să fie incitantă. M-am gândit mereu ce urmează să se întâmple între ei, cât de departe o să ajungă și cum o să se sfârșească înțelegerea dintre cei doi.


Acel oarecum triunghi amoros

Nu pot să mă declar neapărat fană a triunghiurilor amoroase, însă ceea ce am citi în această carte m-a atras. Nu știu sigur dacă ceea ce s-a întâmplat în carte e sută la sută un triunghi amoros, însă cred că se apropie de chestia asta.

Mi-a plăcut cum a fost conturată ideea. Mi-a plăcut felul în care personajele au interacționat între ele. Mi s-a părut foarte faină conturată ideea și, dacă e să fiu în totalitate sinceră, nu mă așteptam la aspectul ăsta integrat în carte.




Ce nu mi-a plăcut

Începutul ca de piesă de teatru

Nu am fost neapărat fana micilor paragrafe descriptive de la începutul capitolelor și a didascaliilor de început de capitol. Le-am văzut rostul și am înțeles de ce au fost integrate în structura cărții, însă nu au fost chiar pe gustul meu. 


Lipsa perspectivei masculine

Mi-ar fi plăcut și o perspectivă masculină. Am fost obișnuită de la majoritatea cărților să citesc povestea din viziunea ambelor personaje. În unele momente, mi-aș fi dorit să aflu cum percepe situația și un protagonist masculin. Mi se pare că în acest fel, anumite decizii ar fi fost mult mai justificate sau ar fi putut să fie justificate într-un anumit fel.


Verdict final

O să acord 3.75 steluțe din 5. A fost o lectură drăguță, care a curs repede și pe care probabil aș fi terminat-o mai repede dacă aș fi avut mai mult timp liber.


Cui recomand cartea

Recomand această carte tuturor celor care vreau să aibă parte de o lectură ușoară, cu anumite note de umor ascunse printre pagini și cu o poveste de dragoste de-a dreptul adorabilă.



Bonus: Citate care mi-au atras atenția

Mi-am menținut neclintită maca profesională și mi-am amintit că el habar n-avea că era în joc soarta întregii agenții.❞

EVIE stă în fața lui BIA, cu o mână pe blatul de bucătărie, ca să nu cadă, în timp ce două expresii se luptă pentru supremație pe chipul ei: profesionalismul amabil și revolta extremă.❞

❝— Cei premiați cu Oscar, i-am spus eu printre dinți, poartă haine la întâlniri. Cei premiați cu Oscar se uită la persoana care vorbește cu ei. Cei premiați cu Oscar scriu nenorocitul de scenariu pentru care au fost plătiți.❞

❝— Comediile romantice le dau oamenilor speranță atunci când au mai mare nevoie de ea.❞

Durerea despărțirii se mai atenuase în ultimele douăsprezece luni, dar încă reușea să mă ia prin surprindere din când în când.❞

Am pășit cu precauție înspre celălalt capăt al bucătăriei, unde se afla el, de parcă ar fi fost vorba de un animal sălbatic și nu de un scenarist ce refuză să recunoască faptul că avea blocajul scriitorului. De fapt, ne era nicio diferență.

Pentru Maria, jungla întâlnirilor romantice era mai degrabă o curte interioară foarte bine întreținută.❞

Orice scrii, Evie, <Fă astfel încât să însemne ceva>.❞

Era o ploaie ca în filme, din aceea care te uda până la piele și făcea inutilă folosirea umbrelei, pentru că oricum din tine nu mai rămânea niciun peticuț care să nu fie ud leoarcă.❞

Da, acela în care Făt-Frumos îi spune fetei de țăran că s-a îndrăgostit de ea, iar pe urmă o transformă într-o persoană cu totul diferită.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Milionarii de la DreamLand: Intenții Ascunse de Laura Asher

Ca marea majoritate a persoanelor care citesc, sunt atrasă, din diverse motive, de cărțile care au un anumit grad de popularitate în spațiul...